ica

2010-07-20
11:48:15

Vad kan man använda ett motionsspår till?

Var min tanke då jag joggade runt Kölsillres egna lilla men ack så backiga spår i skogen efterfrukost idag. Jag har sedan spåret kom till, för snart i alla fall sex år sedan, varit en flitig användare av det på sommaren, medan det är skoterfolk som använder det på vintern, då för att åka upp till Ögeltjärnen som ligger mycket fint inramad av skogen med myr som sträcker ut sig framför.

Tyvärr är detta spår numera en aning eller på vissa ställen mycket igenväxt. Skogen håller på att ta det tillbaka till orginalskick, vilket var träd och svampar överallt, istället för denna bredare stig. En sträcka på säkert 100 -150meter har helt försvunnit där spåret korsar en grusväg på två ställen. Där går spåret över ett kalhygge, eller gick, det går överhuvudtaget inte att se var spåret är någonstans på detta hygge och att se vägen ner är ännusvårare. det går däremot att skymta var spåret kommer upp någonstans (ner och upp, jo, det är två backar till, men som nu är borta). Sedan går spåret åter in i skogen.

Medan jag sprang där och väjde för ungtallar/granar, buskar, stora grenar som sträckte sig in över det frodigt solbelysta området så funderade jag vad det skulle kunna gå att göra för att det även för fler än mig skulle vara värt en upprustning av spåret. Leden till Ögeltjärnen på sommaren är också ganska hemlig av sig, vilket är mycket synd, för det är jättefint uppe vid tjärnen även sommar- och hösttid.

Först funderade jag om det skulle gå att blanda in spåret eller tjärnen i Haveröveckan som precis har passerat igenom bygden. Iår kom det mycket folk på det olika aktiviteterna. Mer än förväntat på en del av dem, mycket lyckat och roligt. Så vad skulle man kunna hitta på då? Ha någon form av promenad längs spåret? Peka ut ovanliga arter, berätta om skogsbruk förr i tiden som de tjatar om i Jämtgaveln? Ha små tävlingar längs spåret, ett eget Kölsillrelopp?
Eller ha en bestående utställning i skogen som är där hela veckan? Att alla konstnärliga personer som finns i byn och krokarna runt omkring (För det finns en hel del) får ett tema och sedan ställer ut dem i skogen längs spåret eller vägen upp till Ögeltjärnen. Och då försöka lösa det så de inte förstörs av skogens nyfikna invånare eller envist väder ... ?

Eller kanske skippa Haveröveckan och ha mer aktiviteter i skogen ändå? Befolkningen i Kölsillre är något äldre, så att springa ikapp kanske inte är motiverat, men enklare orientering längsmed spåret(följa spåret och på vissa ställen gå till stor sten, ner i en grop med mera, som man gjorde när man gick i skolan)? Eller få ut Karin och hennes Järngäng att ta med sina gummiband och träna i skogen?

Allt detta kräver en upprustning av spåret.

Sedan jag åter kommit tillbaka till byn efter min gymnasietid har jag upptäckt att det jag trodde var ett ganska dött ställe som avfolkas och blir av med mer och mer företag och rörelser, kanske inte var så stilla. Eller så är det dödsryckningar, men det tror jag inte. Det händer saker, Det annordnas evenemang som drar folk till byn. Kölsillre har varit med i tidningen flera gånger senaste tiden av olika anledningar, den har helt enkelt börjat synas mer. Det är stödda projekt igång lite var stans. Det sista jag hörde var att det skulle igång en Blockflöjt kurs av känd blockflöjtist och han hade redan flera anmälningar till sin/a vecka/or i höst (mins inte riktigt där).

Så jag tror byn även har engagemang och energi till att även återupptäcka sitt motionsspår även sommartid.
Somsagt en fundering under springturen som mognade under stretchningen efteråt.

/Ica
2010-07-17
20:42:54

Grillade äppelskivor med glass

Efter en svettig dag på affärn fick jag veta att det skulle grillas därhemma. O så gott tänkte jag och somnade nästan i den underbara hängstolen vi har. Då maten ätits upp, bland annat grillad majskolv med örtsmör till! så ville vi äta något mer, något till kaffet, eller teet för min del. Vi hade glass, men vad till det? Jo grillade äppelskivor med farinsocker och kanel på.

Så vi skar ett par äpplen i tjocka skivor så det räckte med två skivor åt oss var (vi var 4pers) och strödde på kanel och farin socker. Lät dem vila på grillen tills skivorna mjuknat och serverade så med gammeldags vaniljgräddlass. Hur gott som helst. Enkelt och behändigt, ingen extra disk just heller och fort gick det! Äppelskivorna var härligt gyllenfärgade med svartare ränder där gallret varit. Det såg härligt exklusivt ut. Bara som ett litet tips till sommarstugorna när de häftiga idéerna tagit slut ...


/Ica