ica

2017-04-13
12:55:00

Läser just nu - Glastronen


Men vad hände här? Det här var en bok som jag såg fram emot att läsa. En fantasy bok där en riktigt tuff och stark tjej gör slarvsylta av stora starka karlar. Celaena Sardothien är vacker och livsfarlig. En lönnmördare i ett dödsläger. Ett straff hon fick när hon blev förrådd av de sina. Efter ett drygt ett år kommer kronprinsen av Adarlan och hämtar henne för att bli hans kämpe i ett spel som kungen av Adarlan beslutat om. Celaena är försvagad av dålig mat och för hårt arbete, men viljan är kvar. Om hon vinner tävlingen blir hon kungens kämpe i 4 år och får sedan sin frihet och rentvått rykte. Att vara fri och slippa döda är något Celaena vill mer än något annat. Dör hon inte i lägret, så dör hon kanske under tävlingen eller så vinner hon och överlever.
 

Och det var väl där som boken blev så förutsägbar. I en scen där Celaena inte kan sova. Staden är inom synhåll och prinsen ser henne på håll i tältlägret. Hon har fått hans bästa vän och gardeskapten som vakt. Stenhård och skoningslös, men han är också den första som ser något mer än mördaren i Celaena och kronprinsen är tätt efter i sina observationer. Intresse startar hos dem båda.

Ja, om jag nu struntar i den triangeln, så är det tävlingen då. Ett gäng utmaningar där Celaena inte får utmärka sig för mycket. Hon tävlar under täckmantel och får inte avslöja sig som drottningen i undrevärlden. Hon gör sig till en medelmåtta. Samtidigt så händer konstiga saker. Fler och fler tävlingsdeltagare dör under makabra slakter, när blir det hennes tur? En av deltagarna utmärker sig som ovanligt rå och skicklig. Han har ett särskilt dåligt öga till Celaena under hela tävlingen. Samtidigt så befinner sig kronprinsessan från det närmast krossade landet Eyllwe. Varför besöker hon staden hon hatar? Vad är hon ute efter med sitt besök? Är det hon som utför alla attackerna?

 
Boken är bara på 399sidor, det tog 4-5 veckor att läsa. Celaena var en intressant person, samma med prinssessan Nehemia av Eyllwe och gardeskaptenen Chaol Västfall, men i övrigt så tröttnade jag på handlingen, på tempot. Men nu är den slut. Jag läser antagligen nästa del när den kommer in på bibliotekte också. Betyg på den då? I Goodreads så blev det 3 stjärnor, mest för att det såg så lite ut att ge den 2.
 
/Ica
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: