ica

2017-07-21
12:00:00

Fredagsfavoriten pod: snedtänkt

Ja, lite ojämnt är det allt, men vissa ämnen som avhandlas är riktigt nördigt  Och ofta underhållande. Men det kan bli gubbigt ibland.

Jag lyssnar på mycket podar så här på sommaren. Den här tiden på året så kommer jag ikapp flera av de poddar jag följer. Och då kom jag att tänka på just Snedtänkt.

Det går att följa Snedtänkt i sin podcast-app eller ladda ner från Sverigesradio.se. Vad gör då Snedtänkt? Det är ett program/pod som tar upp allt möjligt. Kultur av diverse slag såklart, men även samhällshändelser eller tillägnar ett helt program till en person. Snedtänkt inpirerade mig till att börja lyssna på Isfolket. Men de har även pratat om till exempel påhittade språk från litteratur och film och svenska folkomröstningar. Lite nutidshistoria, lite kultursnack och mycket utsvävningar. Varje avsnitt är kring 50 minuter långt. Och det är bitivis underhållande och lite aha-upplevelse framkallande.

Kul pod att slölyssna på!

/Ica

 
2017-07-20
12:59:00

Läser just nu - Överenskommelser

Jag tänkte att jag borde börja läsa mer svenskt. Men alla svenskar skriver ju Deckare! Jag avskyr deckare över alla andra bokgenrer. Snälla svenska författare sluta skriv deckare, eller ni andra, börja promota er lite mer, ni som inte skriver deckare så jag förstår att ni också finns! Och testa gärna att skriva fantasy vet jag, då blir jag lycklig!

 
Men, jag kände till Simona Arnstedt, eftersom jag följde hennes blogg under den tid hon gav ut Överenskommelser och fram till att en enda risk kom ut. Sedan föll hon ur mitt flöde. Jag var då mer intresserad av alla hennes skrivtankar, än hennes böcker som hon blivit framgångsrik med. Men nu när jag ändå tänkte ta tag i mitt romanläsande och har ett diagram på min dator som jämför utländska författare med hur många svenska författare jag läst av per månad, så steg Simona upp i mitt medvetande igen och jag tog en bok. Och varför vill jag envisas med att skriva hennes namn som Siomna? Hon heter Simona!

Nåja, jag började med hennes historiska böcker med starten Överenskommelser. Och med en positiv överraskning upptäckte jag att det var svårt at sluta läsa. Vid min första läsning så kom jag 150 sidor in i boken. Då fick jag tvinga mig att lägga ifrån mig boken. Det här blev en väldigt snabb och intensiv läsupplevelse. Jag gillade den! Jag vill absolut läsa mer av Simona efter det här.

 
Huvudpersonen Beatrice bor ihop med sina kusiner efter att både mor och far är döda. Hon har inte haft en lätt uppväxt, så när hon plötsligt får en vacker aftonklänning, så känner hon sig lite bortkommen. Men kusinerna ska på Operan och hon fick följa med. Hon njuter lika mycket av föreställningen, som alla konst som skall finnas där och alla finklädda gäster. Hennes farbror har en helt egen agenda för detta besök. Att visa upp henne för att försegla ett avtal om arrangerat bröllop, medan Beatrice själv får upp ögonen för en viss Seth, som råkar vara en förmögen handelsman.

Mysigt, rått, härligt och sorgligt. Att för alla artighetsregler inte kunna tala klarspråk ordentligt. Små missförstånd som växer till stora berg.

Jag vill läsa nästa bok, typ nu!

2017-07-19
12:48:00

Ikväll kör vi!

Idag tittar jag i väderapparna minst en gång i timmen, men det ser faktiskt ut som att det ska bli en fin kväll i kväll, åtminstonne inte blåsigt och kallt med regn. Utan hyfsat vindstilla, lite moln och ganska mycket sol ändå. Värmen har jag nästan gett upp hoppet om.
 
Dagens bild är från en oväntad kvällspromenad i måndags. Ett stormigt regn som hotade med åska gjorde att jag tänkte mysa i soffan hela kvällen, men vips vid sjutiden så var solen framme och det blåste ganska lite, så då blev det en timmes promenad vilket jag är nöjd med.
 
 
Jag håller fortfarande på att ställa om efter semestern. Mitt huvud och kropp har inte riktigt fattat det där med att kliva upp tidigt ibland och vara uppe till sent ibland. Men jag kommer nog snart in i det igen. Det klurigaste är att komma ihåg att göra i ordning matlådorna i tid och faktiskt komma på något bra. Jag undviker så långt det går att köpa färdigt av något slag. Vare sig om det är sallad eller annan mat. Jag vill kunna ta med hemifrån, då vet jag vad jag äter.
 
Men, nu ska jag försöka koncentrera mig och ta mig igenom dagens jobb. Tankarna vill hela tiden gå till kvällens pass. Lite pirrigt är det allt! Precis som det ska vara när man haft ett längre uppehåll, tycker jag. Ha en fin dag och håll tummarna nu!
 
/Ica