ica

2017-07-06
12:17:00

Läser just nu - Rebecca

 
Hur ofta händer det att man läser en bok med denna typ av gammeldags omslag? Det säger absolut ingenting om boken. Ingen baksidestext eller annan inledande aptitretare om vad boken handlar om. Bara att hålla i boken är en viss känsla. Den är självklart lånad på biblioteket. Det finns nyare omslag/utgåvor, men den de hade var ifrån 1972. Den är bra mycket äldre än mig, äldre än många av mina jobbarkompisar och några av mina släktingar. Det är ändå en viss grej. Men samtidigt började jag läsa boken med en viss tveksamhet.
 

Jag letade upp Rebecca då jag läst ett bokbloggsinlägg om boken där läsaren var lyrisk, utan att beskriva boken särskilt mycket, för hen jämförde den med en annan svensk bok som var skriven på samma tema, men inte alls lika bra utförd. Hen tyckte att böckerna kanske hade lästs i fel ordning.

Början var lite trög. Ja faktiskt. Två personer verka leva runt på olika hotell i Europa och de verkar mest bara ligga i sängen och röka. Hur hamnade de där? Det är det resten av boken handlar om. Jag fann att det här var en mycket elegant skriven bok. Boken är skriven i jag-form, det är sällan det förekommer och sällan det förekommer på ett sådant välskrivet sätt. Huvudpersonen som boken utgår ifrån drömmer sig tillbaka till sin ungdom och utan att man saknar det, så nämns hennes förnamn aldrig hela boken.  Hon kallas endast vid olika titlar. Andra personer benämns med namn, men aldrig huvudpersonen.  Huvudpersonen är sällskapsdam åt et rik änka, mrs Van Hopper från Amerika. De befinner sig i Monte Carlo när de råkar sitta granne med en Max de Winter i hotellets restaurang. Mrs van Hopper är avskyvärd på alla sätt och vis, men tack vare henne så kommer de i kontakt med varandra. Huvudpersonen blir förälskad trots änklingen Max de Winters aviga personlighet och i vad som nästan verkar vara en nödlösning, så gifter de sig.

 
Resan tillbaka till England och Manderlay blir inte riktigt som huvudpersonen tänkt sig. Spöket av den förra hustrun ligger tungt över rutiner, tjänstefolk och traktens åsikter och förväntningar. Vår huvudperson är inte alls stark nog att hålla allt detta ifrån sig.

Det här är en mycket hemlighetsfull bok. Vad är det som har hänt? Hur dog Rebecca? Kan hushållet gå vidare i och med att de kommit en ny mrs de Winter? Vad sägs och vad är det alla tänker egentligen… Jag kände att det här var lite av en drabbande bok. Hur vilset kan det inte vara när man befinner sig i en situation som man inte kunnat förbereda sig på. Hur jobbigt är det inte att undvika ämnen, i tron att man gör det för andras bästa, istället för att ta reda på vad som egentligen händer. Hur förtrollande är det inte att byta från en uppassande roll, till att plötsligt bli uppassad och åtlydd, om än under tysta protester.

Om jag skapar mig en årsbästa lista i år, så hamnar denna bok på den. Rebecca tog slut i ett kaos och fullt av rädsla, ilska och uppgivenhet. Vad hände egentligen med mytiska Manderlay? Den här intensiva boken lämnade ett tomrum efter sig.

/Ica

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: