ica

2017-03-30
12:44:00

Läser just nu - Matchad

Jag vet inte om jag gillar den här boken. Det kan vara själva samhället som målas upp som gör det, det kan vara huvudpersonerna. Jag vet inte. Men på något sätt blir jag ändå glad att jag kan skriva själv på dator och med penna. Till och med ganska läsligt. Jag kan sjunga, jag kan både skriva ner tankar och påhittade historier. Den här boken fick mig att se allt vad jag själv kan. Jag kan hitta på egna danssteg, jag kan laga min egen mat och välja när, var och hur jag ska äta.

Ibland är vardagen lite jobbig. Att alltid behöva besluta vad man ska äta. Alltid veta att man hade kunnat gå ut och gå, men att man somnade på soffan istället.

 
Cassia i boken har en begränsad frihet. De får maten serverad i hemmet, på skolan eller vid eventuell utegångskväll. En måltid som är exakt beräknad till deras egna individuella behov. Allting bevakas, förs data på och räknas på. Cassias dag är styrd. Hon har vissa skoltimmar, vissa arbetstimmar och så ett par fritimmar där de ”kan hitta på vad de vill.” Eller i alla fall välja på några alternativ. Vid 17 års ålder så blir de matchad med sina blivande livspartner. Bland annat gener jämförs och tillslut hittas en perfekt match. Det här är en av de större händelserna i hennes liv. Ett avgörande ögonblick. Hon blir matchad med sin bästa kompis Xander. Nu får de helt plötsligt röra vid varandra. När Cassia kommer hem, så visas också en till matchning. Ky, det sätter myror i huvudet på henne. Varför kom han med i hennes chip med information om Xander? Är Ky hennes riktiga match? Hon kan inte släppa Ky och på något vis kommer det sig att de börjar umgås mer än förut. Hon börjar lära känna honom på ett sätt hon inte känner någon annan. Inte ens Xander. Under tiden börjar ovanliga händelser dyka upp. Sprickor i den annars så perfekta bilden av Samfundet som tar hand om alla sina medborgare, vars funktionärer stryker runt och observerar.
 

Och jag vet inte. Jag gillar inte samhället, men det är inte tanken heller. Jag är inte så förtjust i Cassias familj, det ska jag nog gilla är det tänkt. Jag tänker att Ky verkar vara en smart kille, medan Xander förekommer så lite, så han försvinner, fast han borde bli ganska viktig ändå och vilja ta upp Cassias tid mer, de är ju matchade. Får ingen riktig bild av honom. Jag funderade också flera gånger när något verkligen skulle börja hända. I denna värld är det så otänkbart att bryta en regel, att man helt enkelt inte gör det. Fast genom förstoringsglaset så syns en hel del överträdelser där de närstående håller varandra om ryggen. Det är kanske intressant att läsa de två andra böckerna ändå.

/Ica

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: