ica

2017-05-11
12:51:00

Läser just nu - Röd drottning

Ännu en ny serie, en ny trilogi, en ny serie med en tjej med utgångsläge från botten. Men faktiskt helt okej. Vi möter Mare Burrows när hon är ute på jakt. Det är mitt i eftermiddagshettan och hon stjäl det sista hon kan komma åt innan det är dags att gå till arenan och titta på dagens tvekamp. Hon tycker det är slöseri med tid, men hennes barndomsvän Kilorn envisas med att dra henne dit. Det är ju trots allt obligatoriskt. Mare tillhör människorna, ett folks om har tryckts ner i århundraden. Människorna är svaga, simpla varelser som duger till arbete och krig. Silvrarna är de som bestämmer. Människorna kallas röda och de tar plats på läktarna i arenan för att se på när två silvrar kommer in på planen för duell, för att visa hur stark de är och hur underlägsna de röda är. Silvrarna är ett folk med silver färgat blod, med extra krafter från de olika elementen. De är överlägsna i sitt sätt, i sitt välstånd och leverne. De ser ut att leva i den perfekta världen, medan de röda är deras skugga.

 
Mare hamnar osannolikt mitt i denna värld och det dröjer inte länge innan hon ser sprickor och ger sig in i spelet i tron att hon kan förändra världen till det bättre.

Ja, det finns någon sorts trekant, men det är faktiskt inte jättetydligt, eller så var det för att jag inte tänkte så noga på det. Det jag tänkte på var världen. De röda gör allt jobbet. I de rikare delarna finns det tv, bilar, elektricitet och avancerade byggnader. I de fattigare delarna så finns det knappt det. Det gör att det är svårt att sätta en tid på det här. När ska det föreställa att det är? De har inte telefon eller datorer, utan skickar meddelanden i brev och telegram, men de där filmkamerorna som verkar sitta överallt och kunna manövreras får jag inte riktigt koll på. Datorer borde finnas, fast de inte nämns.

 
Men även om Mare är dumdristig ibland för handlingens skull, så är hon inte alltid överdrivet korkad. Så jag gillar ändå boken. Krafterna fascinerar också.  De styr sin förmåga med viljekraft och behöver inte använda ord, formler eller så mycket gester för att använda dem. Jag är nyfiken på bok nummer två, så vi får se vad som händer då.
 
/Ica
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: