ica

2019-05-30
12:42:00

Lyssnar på - Det onda arvet

Det är dags för sjätte delen i serien om Isfolket! Nu händer det grejer. Det här är till stora delar en bok om Kolgrim och Sebastian.  Nu har Kolgrim blivit något år då godheten själv- Mattias föds och växer upp. Mattias ser upp till Kolgrim, Kolgrim hatar allt och alla. När Kolgrim får höra att Isfolket har ett hemligt förråd med medikamenter, så vill han ha det till varje pris, men Mattias är arvtagaren. Han måste ta bort Mattias på något vis. Historien blir hur Mattias hamnar på en båt. Hämtas i land av en liten pojke som vallar får. Han hamnar sedan i en gruva där han får jobba i de mest utsatta och farligaste ställena. Långsamt magrar han, men försöker hålla gott mod och påverkar de andra gruvarbetarna positivt.

 
Under tiden letar Kolgrim i hela Gråstensholm efter det hemliga förrådet och blir mer omedgörlig än någonsin. Han gör ett fynd och får ett hett brinnande hopp i ögonen som oroar vissa av familjemedlemmarna som anar oråd. Mattias är borta i ett par år och tros vara död. Men på avvägar lyckas han och ett par gruvarbetare fly och de hamnar i en grannsocken där hans farfar jobbar i för dagen. Som ett mirakel dyker han upp. Farfar Dag känner igen honom och de åker hem i glädjetårar. Kolgrim är däremot inte lika glad. Han trodde också att Mattias var död.  Nu letar han ännu intensivare efter förrådet. I en syn där Sol visar sig för honom följer han spöket till hennes eget porträtt. Bakom det är det ett tomrum…

Det är en dramatisk bok, det händer lite av varje. Det blir bara fler och fler namn som jag rör ihop en aning, då det även blir en förgrening i Danmark. Men jag lyssnar helt klart vidare.

/Ica