ica

2019-10-31
12:18:00

Läser just nu - The Passage Flickan från ingenstans

Vi avslutar vampyr/obehagligt/zombie-temat för den här gången med en gigantisk tegelsten som tog mig lång tid att läsa och det var ofrivilligt. För att sträckläsa denna gick inte, så tjock som den var.
 
Det är så mycket i den här boken, så många olika karaktärer och ändå handlar den bara om några få. Det är Amy, flickan från ingenstans. Den fina historien om hur Brad Wolgast riskerar allt för att rädda henne från kaoset i det laboratorium där hon på sätt och vis blev pånyttfödd. Hur så mycket hinner glömmas bort på nära 100 år när ingen har tillgång till kommunikation, fungerande teknik och böcker.
Den koloni vi får vara på känns trovärdig där de använder teknik och redskap efter eget huvud. Ibland rätt ibland på ett nytt vis. Ibland återskapar och går tillbaka till äldre redskap som svärd och armborst. Den där längtan att återupptäcka världen och se om denna koloni är den enda som finns kvar i den stora vida världen Nordamerika. I kolonin lär vi känna en grupp som först tvingats leva ihop på grund av den begränsade ytan, de band som byggs då var och en har en uppgift, ett livsviktigt stödben i tillvaron. Ett stödben, som när det vacklar visar hur skör hela deras tillvaro är.

Det som jag ibland tycker är lite förundrande, som drar ner lite är hur denna grupp lyckas återsamlas och hålla ihop, av egen kapacitet eller slump, över stora landområden. Även om det finns logiska förklaringar, så är det lite väl ibland. Något annat som gör att jag ibland inte låter mig fångas helt och hållet av spänningen är att det finns utdrag ur en dagbok som uppenbarligen har hittats eller läses av någon efter att den skrivits. Alltså har allt redan hänt, även då texten är berättande och inte nedtecknad. Men helt klart en bra bok, kanske en årsbästa bok till och med.

/Ica